Tilaaminen ja käyttö

Mitä mittoja tarvitaan tuotteen valintaan? Voinko ottaa tarvittavat mitat itse?

Lymed Animal -tuotteet valmistetaan alusta saakka eläimen yksilöllisten mittojen mukaan – jokainen tuote on siis mittatilaustyö. Tuotteiden kaavoituksessa ja valmistuksessa käytetään Lymed Oy:n omaa kaavoitusjärjestelmää, ja tuotteen valmistus edellyttää hyvin yksityiskohtaisia mittoja eläimestä. Näin pystymme takaamaan halutun painetason toteutumisen sekä tuotteen hyvän istuvuuden ja käyttömukavuuden. Mittauksesta huolehtivat koulutetut jälleenmyyjämme.

Miksi tuotteen toimitusaika on useita viikkoja?

Lymed-mittatilaustuotteet valmistetaan alusta loppuun asti Tampereella. Tuotteet eivät ole puolivalmiita mittatilaustuotteita, vaan valmistusprosessi aloitetaan vasta kun tilaus on saapunut Lymediin. Tuotteet aikataulutetaan tuotantoon ja ne valmistetaan tilausten saapumisjärjestyksessä. Jokainen tuote valmistetaan yksittäin; tuotteelle piirretään omat kaavansa, joiden perusteella kappaleet leikataan ja ommellaan käsin. Osa tilauksista voi myös vaatia Lymed Oy:n ja tuotteen mitanneen jälleenmyyjän välistä keskustelua ennen tuotteiden valmistusta, mikä voi vaikuttaa toimitusaikaan.

Onko tuotteella palautusoikeutta?

Kaikki Lymed Animal -tuotteet valmistetaan alusta asti eläimen yksilöllisten mittojen mukaan, joten niillä ei ole vaihto- tai palautusoikeutta. Tuotteisiin on usein mahdollista tehdä pieniä muutoksia jälkikäteen. Olethan reklamaatiotapauksissa yhteydessä sinua palvelleeseen mittaajaan.

Milloin kannattaa tilata uusi tuote?

Tuotteen istuvuutta on syytä tarkkailla säännöllisesti. Painevaate on uusittava, kun tuotteen elastisuus heikkenee, eläimen koko tai paino muuttuvat, tuote ei enää puhdistu kunnolla ja materiaali tuntuu rasvaiselta tai kun tuote tai sen osa rikkoontuu niin että sen korjaaminen ei ole enää järkevää tuotteen kunto huomioiden.

Eläin kierii, säntäilee ja saa ”hepuleita” kun painevaate on puettu. Miten saan sen tottumaan pukuun?

Eläimen totuttaminen ja siedättäminen painevaatteeseen on erittäin tärkeää, jotta tuotteen käyttöönotto sujuu ongelmitta. Painevaatteen aiheuttamat uudet tuntemukset voivat aluksi saada eläimen reagoimaan. Kun eläin on tutustutettu vaatteeseen huolellisesti ja tuote on puettu oikein, se yleensä rauhoittuu hetken kuluttua. Tuotteen pakkauksesta löytyvässä ohjeistuksessa on hyviä vinkkejä painevaatteeseen tutustumiseen, pukemisen harjoitteluun sekä tuotteen käyttöön.

Kuinka pitkiä aikoja painevaatetta voi käyttää?

Tuotteen tarkoituksenmukainen käyttöaika riippuu paljon siitä, millaiset tavoitteet tuotteen käytöllä on. Tuotteen pitkäaikainen käyttö on turvallista eikä vaikuta esimerkiksi lääkkeiden samanaikaiseen käyttöön. Omalle eläimelle sopiva käyttörytmi löytyy eläintä tarkkailemalla ja kokeilemalla. Pyri käyttämään tuotetta ennakoivasti ja vain tarvittaessa. Käytösongelmiin vaikutettaessa tuote suositellaan puettavaksi 30 min /1 h ennen altistumista ongelmakäyttäytymiselle tai reagointia ärsykkeisiin (esimerkiksi ilotulitus, matkustus tai ukkonen). Harrastus- ja työeläimillä tuotetta voi käyttää suoritteiden tai tehtävien aikana sekä niiden jälkeen. Jos vaatetta pidetään jatkuvasti päällä, voi koira tottua tuotteen luomaan paineen tuntuun ja tällöin tuotteen vaikutus voi laskea. Huomioithan, jos tuotetta käytetään tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin ja post-operatiivisesti, hoitava taho määrittelee käyttöajan ja ohjeistaa käytössä. Greyhoundin palautumispuvussa on myös omanlainen käyttöohjeistuksensa. Pyri käyttämään tuotetta vain tarvittaessa. Tuotteet on suunniteltu ainoastaan palautumisen tehostamiseen, aineenvaihduntaa kiihdyttämällä. Tuotetta suositellaan käytettäväksi urheilusuorituksen jälkeen noin 1-2 tunnin ajan, esimerkiksi palauttavan lenkin aikana. Palautumispukua ei ole tarkoitettu käytettäväksi pitkiä aikoja kerrallaan.

Painehoito

Mihin painehoito eläimillä perustuu?

Eläinten painehoidon käyttösovellukset ovat hyvin samanlaisia kuin ihmisilläkin, ja tutkimustieto pohjautuukin vielä suurelta osin ihmisten lääketieteen tutkimuksiin. Tutkimusten perusteella lääkinnällisen paineen rauhoittava vaikutus perustuu asento- ja liikeaistin voimistamiseen sekä syvätunnon herättämiseen. Painehoidon teoriaan voi tutustua tarkemmin täällä.

Mistä tiedän, onko painevaatteesta hyötyä eläimelleni?

Painevaatteita voidaan käyttää monien eri tyyppisten vaivojen hoitoon ja ehkäisyyn: rauhoittamiseen (esim. paukkuarkuus, pelkotilat, ahdistus, ylivilkkaus), suorituksesta palautumiseen (erityisesti työ- ja kilpailevat koirat), tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin, kivunhoitoon, kouluttamisen tukena ja työkaluna, keskittymiskyvyn lisäämiseen, post-operatiiviseen arpihoitoon sekä turvotuksen ehkäisyyn (esim. leikkauksista toipuminen) Lymed -painevaatteiden käytöstä voivat hyötyä koiramaailmassa esimerkiksi urheilu- ja harrastuskoirat, avustaja- ja opaskoirat, haju- ja pelastuskoirat sekä virkakoirat – ja tietysti aivan tavalliset kotikoirat. Koiran rotu, koko tai ikä eivät ole esteenä painevaatteen käytölle. Eläimet ovat yksilöitä, mutta tutkimukset sekä ihmisillä että eläimillä tuottavat jatkuvasti lupaavaa uutta tietoa painehoidon vaikutuksista. Myös eläimen kouluttajalla tai omistajalla on suuri vaikutus tuotteen onnistuneeseen käyttöön ja saavutettaviin tuloksiin. Kun vaatetta käytetään koulutuksen tukena, kannattaa tarvittaessa pyytää apua asiantuntevalta kouluttajalta.

Materiaali

Ovatko Lymed-tuotteet vedenpitäviä? Voiko tuotetta käyttää uidessa?

Lymed-tuotteet eivät ole vedenpitäviä. Lymed-tuotteita voi käyttää vedessä, eikä niiden kastuminen myöskään sateessa ole haitallista. Märkä tuote tulee pyrkiä kuivaamaan mahdollisimman nopeasti. Märän tuotteen pitkäaikainen käyttö ei ole suositeltavaa. Tuote on suositeltavaa pestä pesuohjeen mukaisesti uimisen jälkeen, sillä materiaaliin jää epäpuhtauksia luonnon- ja allasvesistä.

Tuotteen rikkoontuminen

Lymed-tuotteilla on neljän kuukauden takuuaika tuotteen valmistuspäivästä. Valmistuspäivä löytyy tuotteen pesulapusta. Takuu kattaa pääsääntöisesti tuotteessa olevat valmistus- ja materiaalivirheet. Takuu ei kata koiran tekemiä tuhoja ja tuotteen normaalia kulumista. Mikäli epäilet, että tuotteessa on valmistusvirhe, ota yhteyttä sinua palvelleeseen mittaajaan. Lymed tarjoaa tuotteille korjauspalvelua, jolloin uuden tuotteen hankkiminen ei ole aina tuotteen rikkoutuessa tarpeen. Tuotetta voidaan myös tarvittaessa vahvistaa paikallisesti helposti kuluvista kohdista. Jos reikiä tai repeämiä ilmestyy tuotteen saumoihin, kehotamme kiinnittämään erityistä huomiota pukemistekniikkaan. Saumojen kohdalta vetämistä tulee välttää.

Hoito-ohjeessanne lukee, että tuotetta tulisi pestä aina käytön jälkeen, miksi näin?

Hoito-ohjeillamme pyrimme auttamaan asiakasta huolehtimaan vaatteestaan parhaalla mahdollisella tavalla, ja näin pidentämään tuotteen käyttöikää. Puhdas ja hyvin hoidettu vaate säilyttää ominaisuutensa pidempään. Tekstiiliteknisestä näkökulmasta tarkasteltuna oikea pesu on kiistatta tärkein asia, kun puhutaan painevaatteen pitkäikäisyydestä. Painevaate joutuu käytössä kovalle rasitukselle. Painetta vaatteessa pitävät yllä materiaalin elastaanikuidut, joita kankaan neliöpaino sisältää suhteessa eniten. Mikroskoopilla tarkasteltuna elastaanikuitu on täynnä reikiä, jotka venytetyssä tilassa, eli kun tuote on käytössä, avautuvat. Käytössä reiät täyttyvät ihon ja turkin rasvasta, talista ja hilseestä. Kun tuote otetaan pois käytöstä ja kuidut rentoutuvat, niin lika jää supistuneiden aukkojen sisään. Tämä haurastuttaa elastaanikuitua sisältäpäin, joka ajan kanssa menettää elastisuuttaan ja lopulta katkeaa. Tämä ilmiö on havaittavissa selkeimmin esimerkiksi vanhoissa uimahousuissa. Pesemällä tuotetta pesukoneessa ilman huuhteluainetta taataan se, että elastaanikuitujen reiät avautuvat ja lika puhdistuu syvältä kuiduista.

Miten tuote pestään?

Suosittelemme pesemään tuotteen jokaisen käytön jälkeen, jotta tuotteen materiaali kestäisi mahdollisimman hyvin. Tuotteet pestään pesukoneessa 40 asteessa, kiinnitykset suljettuna ja nurin päin käännettynä. Huuhteluaineen ja huuhteluainetta sisältävien pesuaineiden käyttö on kielletty. Pesuohjeet löytyvät tuotteen mukana toimitettavasta hoito- ja käyttöoppaasta.

Pesin tuotteen ensimmäisen kerran ja nyt tuote tuntuu pukiessa erilaiselta, mistä tämä johtuu?

Tuote on hyvä aina pestä ennen ensimmäistä käyttöä. Tuotteen tuntuma muuttuu ensimmäisien pesujen aikana kankaan rakenteen, eli sen kuitujen, asettuessa. Tämä on normaalia, eikä vaikuta tuotteen painetasoon.

Miksi tuotteissanne ei ole luonnonkuituja, esim. puuvillaa?

Painevaatteet joutuvat käytössä kovalle koetukselle ja niitä vaaditaan paljon sekä hoitona että tekstiilituotteena. Paine- ja kompressiovaatteessa elastinen palautumiskyky on sen ominaisuuksista tärkein. Kompressiotuotteiden materiaaleja valittaessa kannattaa arvioida tämän palautumiskyvyn lisäksi materiaalin tuntua; onko se miellyttävä, ohut vai paksu. Kun materiaalia venytetään, ja päästetään vapaaksi, materiaali palautuu alkuperäiseen mittaansa ja muotoonsa. Jokaisella materiaalilla on kuitenkin olemassa maksimiarvo, jonka yli venytettäessä se ei enää palaudu alkuperäisiin mittoihinsa vaan se jää pidemmäksi eli ”venähtää”. Tätä maksimiarvoa nimitetään kimmorajaksi. Kimmorajan yli venytettäessä venähtäminen materiaalissa jää pysyväksi. Kuidun sisällä molekyylien ja atomien väliset sidokset katkeavat ja tämä aiheuttaa plastisen, pysyvän muodonmuutoksen. Esimerkiksi puuvilla on kuitu, joka venyttämisen jälkeen ei palaudu alkuperäiseen mittaansa ja muotoonsa. Puuvilla on joustamaton ja jäykkä kuitu ja sen kiteinen osuus kuiduista onkin n. 70%. Se jää venyneeseen muotoon, mikä ei yleensä ole toivottua- esimerkkinä polvipussien muodostuminen housuihin. Kuidun pysyvä muodonmuutos venytyksen johdosta on yhtä haitallinen ilmiö kuin kuidun katkeaminen, sillä se rajoittaa kuidun käyttömahdollisuuksia. Lisäksi ympäröivät olosuhteet, kuten kosteus ja lämpötila vaikuttavat puuvillaan venymään. Mukavasta tunnustaan huolimatta puuvilla ei edellä olevien ominaisuuksiensa takia sovellu kompressiotuotteisiin. Puuvillaa voidaan kompressioneulokseen lisätä muutaman prosentin verran, mutta näin pienenä osuutena sen hyvät puolet eivät pääse oikeuksiinsa.

Lymed Dog -tuotteet

Mistä löydän koiratuotteiden jälleenmyyjän?

Lymed Dog-painetuotteet ovat jo kuluttajamyynnissä! Mallistoon kuuluu painepaita sekä kompressiohaalari. Koulutetut jälleenmyyjämme ovat listattuna jälleenmyyjät-osiossamme!